Trött efter loppet

Vätter Challenge

Nu var det avklarat! Årets A-lopp. Det stora triathloneventet i Jönköping. SM i medeldistans, Vätter Challenge.

Simningen

En timma innan starten mättes temperaturen och jag fick beskedet att våtdräkt inte var tillåtet i min klass. Knäckande. Men det kunde jag inte göra någonting åt. Utan det var bara att simma på.

I öppet vatten har jag nämligen väldigt svårt att crawla utan våtdräkt. Då faller jag tillbaka på bröstsim som går lite långsammare.

Starten var riktigt grisig. I startfållan var vi packade som sillar och det gick knappt att trampa vatten för att hålla sig ovanför ytan utan att sparka till någon.

Själva simningen förflöt utan större incidenter.

Tid: 43:29.0

T1

Transition 1, växling 1.

När jag kom in i växlingsområdet ropade Ingvar, Arvids pappa, att jag låg två minuter efter David. Här hade jag en fördel av att det var våtdräktsförbud för mig då min växling tog en tredjedel av Davids tid.

Jag körde för första gången, på tävling, med skorna på cykeln. Det funkade utmärk och kändes som att det sparade mycket tid i växlingsmomentet.

Tid: 1:02.2

Cyklingen

Cykelbanan var tuff. Jag började starkt, kanske lite för starkt. De två första varven kändes det som jag flög fram. På tredje varvet började kraften i benen sjunka. Men jag är väldigt nöjd med min insats på cykeln.

Tid: 39:36.0, 39:08.3, 41:03.0, 44:41.4 – Totalt på cyklingen: 2:44:28.7

T2

Lagom trött rullade jag in mot den andra växlingen. Under cyklingen hade jag distansierat David och med en perfekt löpning skulle jag kunna nosa på en tid under 5 timmar. Något jag tidigare i veckan verkligen inte trodde jag skulle kunna prestera.

Tid: 1:38.2

Löpning

En triathlon avslutas med löpning. Denna ädlaste av tränings- och tävlingsformer. Min paradgren i triathlon. Nu borde det bara vara att springa hem segern över David, vad skulle kunna gå fel? Jo, det skulle möjligen kunna vara att det är sommarens varmaste dag och jag skulle kunnat slarva med ätandet eller drickandet.

På det andra varvet började jag krokna och på det tredje varvet var det nästan stopp. Då var det bara att ta det lugnt, dricka mycket och hälla lika mycket på huvudet och hoppas på att trenden skulle vända. Det gjorde den när jag påbörjade mitt sista varv på löpningen. Det sista varvet flöt sedan på bra. Mycket tack vare min peppande fru som lyckats smita från jobbet för att hinna heja på mig i grevens tid.

Tid: 24:31.7, 29:34.2, 35:27.1, 29:00.8 – Totalt på löpningen: 1:58:33.8

Efter Loppet

Hur gick det då i kampen mellan mig och David? Han passerade mig under löpningen och besegrade mig med 6 minuter. När jag erkänner mig besegrad efter loppet sa han med ett leende på läpparna:

”Det var ju bara du som tävlade, jag körde ju motion. Så det var ingen som vann.”

Mitt andra mål var att inte bli sämst i Sverige, det vill säga undvika sista platsen i tävlingsklassen. Det lyckades jag med. Jag slutade på plats 40 av 47.

 

IKHP har verkligen lyckats bra med genomförandet av arrangemanget. Alla banor var välgenomtänkta. Växlingsområdet var välplanerat. Det enda som jag saknade var en till vätskestation på löpningen samt något att äta under löpningen.

 

Ett stort tack till alla som hejade längs med vägen. Speciellt tack till Alexandra och Mattias som peppade mig att bita ihop när jag hade kroknat rejält.

Share

En kommentar till “Vätter Challenge”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.