Intro Wåfflan, eller en studie i smärta

Jag gillar individuella sporter. Jag gillar konditionsidrotter. Jag gillar idrotter där man ligger och pressar sig nära maxnivån. VARFÖR HAR JAG INTE PROVAT CYCLOCROSS TIDIGARE? 

På området som i folkmun heter Kabe Sommarland har Team Östers Cykel och Cykellistan fixat ihop en cyclocrossbana. Upp och ner, hit och dit.

De två senaste åren har jag kollat på några wåffel-tävlingar. Jag har stått där på Devils Crest och kollat avundsjukt på de trötta deltagarna. Jag har stått där och inte förstått hur deltagarna kunnat se så slut ut. De har ju bara cyklat runt lite grann och de har ju inte hållt på speciellt lång tid.

Idag fick jag svar på varför deltagarna ser så trötta ut…

För det är så sjuuuukt jobbigt.

Banan har väldigt krävande partier: springbackarna och det vattensjuka området. De tunga passagerna är blandade med snabba passager där man måste trycka på för att hänga med. Sen mixas allt upp med skarpa kurvor som kräver igångdragningar. Ingen vila här inte.

Redan efter 15 minuter hade jag mjölksyra upp till öronen och efter 25 minuter funderade jag allvarligt på att kliva av bara för att det var för jobbigt.

Hopphinder, intro wåfflan. Fotograf Alexander Liljemark.
Cykeln på axeln över hindret. Fotograf Alexander Liljemark
Sandgropens hopphinder, intro wåfflan. Fotograf Alexander Liljemark
Sandgropens hopphinder. Fotograf Alexander Liljemark

Hela dagen har jag varit tom i blicken av trötthet. Magen och ryggen känns som att jag har gått en fem ronders match. Och jag längtar tills nästa gång!


Wåffelcrossen är Jönköpings egna cyclocrossserie. Intro Wåfflan är en introduktionstävling som körs innan huvudserien dras igång. Den hålls för att introducera nya cyklister till tävlingsformen och för att testköra arrangemanget och se om det är nått som behöver ändras tills huvudserien startar.

Tävlingarna pågår i 40 minuter plus ett varv. Vinnare är den som kört flest varv. Vid lika många varv är det den som är först i mål som vinner.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.