Walter George

Walter George

Det är sent 1800-tal. På läktaren sitter, eller snarare står, sextiotusen åskådare. Platsen är Polo Grounds. Vanligtvis hemmaarena för baseballaget New York Gigants men idag avgörs den avslutande duellen mellan Lon Myers och Walter George här.

Några veckor tidigare hade dom mötts för första gången. Då var distansen 880 yards, ca 804 meter. Vann gjorde Myers med 2 tiondelar. En vecka senare möttes de igen på 1 mile, 1609 meter, och nu var det Georges tur att vinna.

George och Myers
Walter George och Lyon Myers

Nu skulle det avgöras. Distansen ¾ mile, 1207 meter, på en kall och dålig bana. Starten går och George tar täten tätt följd av Myers.
Efter 900 meter tvingar sig Myers förbi och in på upploppet är det två trötta löpare som kommer in sida vid sida. I spurten ger dom sitt yttersta men 20 meter från mål faller Myers ihop medvetslös av utmattning. George tar sig i mål och vacklar in i omklädningsrummet där han kollapsar. Senare beskriver George loppet som det mest krävande loppet han någonsin sprang.

Det här är min tolkning av Walter Georges egna ord från boken The 100-Up Exercise. Där beskriver han sin egen karriär och övningen som enligt honom själv lagt grunden till den samma.

Boken 'The 100-Up Excersice'
Omslaget boken

Som 16-åring arbetade George som apotekarassistent och hade väldigt begränsat med tid för träning och fysisk aktivitet över huvudtaget. Trots detta krossar han allt motstånd första gången han står på en löparbana. George säger att grunden till hans kapacitet lagts genom att han tagit varje tillfälle som givits honom att jogga på stället med höga knän, för det är så man kan beskriva övningen. Om han blev skickad till lagret för att hämta en flaska av given storlek passade han på att klämma in 20-30 stycken 100-Up. Ett ärende till en annan butik gav utrymme för 40 stycken.

Jag kommer att återkomma till själva övningen i senare inlägg.

Walter George fick en väldigt framgångsrik karriär. Både som amatör och senare som proffs. Kronan på karriären måste man säga är hans rekord på en engelsk mile, 4:12¾. Det är mindre än 40 sekunder från dagens världsrekord.

Share

2 reaktioner till “Walter George”

  1. Hejdlöst vilken profil. Får se ifall man hinner klämma in några 100-ups på kontoret idag. Eller bör man undvika efter blodgivning tror du?

    1. Klart du ska klämma in några idag. När jag pratade om en utmaning till dig så var det 100-Up utmaningen =)
      Den kommer jag att skriva om senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.